fredag 8 april 2011

PÅSKENS MENING OCH SÅN´T

Färggranna fjädrar i utslaget ris....
Frigolitägg med tyg och band. Eget hempyssel.
Ägg som prydnad och ägg som spis....

Häxor på kvast, som flyger i skyn...
Barnen klär ut sig, går runt i byn...

Nykläckt kyckling med gyllene fjun
göms under vingen i hönans dun.

Gårdens tupp
gal: "Dags att gå upp!"

Krokusen börjar slå ut i rabatten.
Påskharens skepnad förväxlas med katten.

Påskens mening? Nu sviker mitt minne...
Korset mitt smycke? Det är mode och inne!

Denna dikt hade jag inne i Hallandsposten för ett antal år sedan. Men visst vet väl de flesta att påsken firas till minne av Jesu korsfästelse och uppståndelse... Eller hur är det? Egentligen...?
Nja...Var det inte något med judarna också? Något med påsklamm och osyrat bröd?

Jo, för påsken kallas av judarna för det osyrade brödets högtid och firas till minne av deras flykt från fångenskapen i Egypten. Moses hade av Gud fått i uppgift att befria sitt folk och leda det till ett utlovat land. Flykten planerades väl, i hemlighet. Det skulle ske om natten, så brådskande, att brödet de måste ha med sig inte skulle hinna bli hanterat som vanligt, innan det gräddades. Därför blev det osyrat.

När Farao sedan väl fick reda på att slavarna försvunnit, sände han ut sin här efter dem. Den hann upp flyktingarna vid Röda Havet (eller Sävhavet) men Moses (eller var det Gud?) delade då vattnet mitt itu (Något för Uri Geller, mån tro? Han är ju också jude) så att folket kunde gå till andra stranden på havsbottnen. Hären följde efter, men vattnet slöt sig kring dem, och de drunknade i vågorna (tala om tsunami...)

Korsfästelsen skedde strax före påskhögtiden det året. Det var därför som man tog ner Jesu kropp från korset. Man ville inte att den skulle hänga kvar över högtiden, som just skulle firas. Det skulle vara lite osmakligt, tyckte man...

Detta var fredagen före påsk... Och påskafton infaller alltid första lördagen efter första fullmånen efter vårdagjämning.
SKÖTSEL AV SMYCKEN

Egentligen vill man tro att metall och stenar är oömma, och håller färg, glans och lyster för "vardagsslitage". Men några saker kan vara bra att veta:


Oäkta smycken består av metallegering (blandad metall) och då finns ofta bl. a. koppar med i bilden. Särskilt i fuktig, varm och salt miljö (svett... bad... varma, fuktiga lakan, luften i ett badrum) vandrar kopparjonerna lätt till de andra metallerna, så att röd missfärgning uppstår. Det kallas på fackspråk för galvanism, och till vardags för rost eller oxidering. Det sker snabbast när en katalysator tillsätts. I detta fall salt.

Guld är en ädel metall, och stabil, men silver blir svart med tiden.

Äkta pärlor och vissa stenar, som turkoser, bärnsten, malakit är känsliga för parafym, hårspray och andra kemekalier. Det är också bra att veta.

DÄRFÖR:

Smycken i badrummet oxiderar lätt.

Smycken i fuktig sängvärme likaså.

Parfym och hårspray innehåller kemikalier, som kan förändra metall och vissa känsliga stenar. (Bärnsten, turkos, äkta pärlor)

Solen kan också förändra bärnsten och turkos.

Blus eller tröja mellan smycke och hud är ett bra sätt att hålla smycket fint länge.

TARA

TARA
Makraméhalsband i svart tigergarn med äkta silverdetaljer, turkoser, bärnsten och korall. (Sålt)

MICROMACRAMÈ

Micromacrame kallas den teknik jag använder till mina finaste knutna halsband och armband. Materialet jag använder är, för det mesta, vaxad bomullstråd, eller tråd av lin. Men helst vill jag knyta med syntettråd som är så pass tunt, att det t.o.m. går att trä på sötvattenspärlor och stenar med lite mindre hål i, där det passar.

Knyttekniken är mycket gammal och kan återfinnas både bland indianer och i gamla Kina. Sjömännen använde också dessa knutar till både flaskdekorationer (skydd) och annat i sin vardag.

Mönstervariationen och knutarna har jag, personligen, hittat i gamla böcker från 60-70-talet, då denna tekniken hade en trend-period. Man gjorde både gardiner, vepor, väskor, skärp och visa plagg i makramé, på den tiden, men använde då ett helt annat garn än det som finns i mina smycken.

Nu har makramé blivit trend igen. Men nu är det, i första hand, smycken som gäller, med finare knutar och med pärlor och stenar, som inslag.

AUM

AUM
Svart makraméhalsband med äkta stor silverpärla med AUM-tecken två lila agater, m.m. (1259:-)
BRINN-STEN

Förstenad kåda
fylld av forntidens mystik

Strandar
med havets dyning

Brinner
i sanden
som på sin jättefuras bark
i samma sol
som i förgånget Eden

(dikt av Christina Glasell)
Vet du om att bärnsten är så lätt att den flyter i saltvatten? I södra Sveriges kan man göra fynd från Skånes östkust till upp utmed Hallandskusten. Det är den fina Baltiska bärnstenen man hittar då.

På halländska kallas bärnsten för RAV

COILAT JADEHÄNGE

COILAT JADEHÄNGE

FABLE (Dikt som i tävlingen VINTERSAGA illustrerade halsbandet nedan)

She was a lady, bent with age,
so shy, not fond of talking.
Her hair was grey, just like her clothes
but her footsteps were silver, when she was walking.

The touch of her feet glistered pale
of something with magical power.
They looked like stars of the Milky Way
seen in the twilight hour

No one could understand this kind of glow.
Wise man said: "We know nothing that is shining so."
But the purple roses at her gate
(You will them always remember)
ignored the winter and the snow,
blossoming in dark December.

Everywhere else the isy cold
froce every leaf and flower
but around her little gardengate
was summerwind with mighty power.

(by Christina Glasell)