måndag 4 juni 2012

OINSPIRERAD


Så hade forumet Inspira tävling igen bland sina medlemmar, som också fick rösta fram sina tre favoriter och tillika pristagare. Jag kände mig visserligen inte inspirerad till att åstadkomma något stordåd, men trasslade ändå ihop något i lila och grönt i makramé, som gick att deltaga med. Temat var något med stenar. Efterhand som knutarna ökade i antal, så lossnade det för mig och inspirationen flödade... Jag blandade färger efter behag och stenar efter färg tills jag var nöjd med resultatet. Det blev något i lila-grönt med rosa inslag... Ametist, smaragd, peridot, turmalin, jade, rosenkvarts, och grön calcit lyste upp den lila makramén. Fotot blev också bra med en bildbehandling jag aldrig gjort förut.
Men på Inspira uteblev framgången. Och någon pallplats blev det inte denna gången heller. De som vann var jättefina och mycket värdiga vinnare!
 Egentligen är det lite fel för kreativiteten att tävla. I alla fall för mig.... Jag försöker gissa mig till vad som går hem denna gången, och så får detta styra, i stället för den egna känslan och inspirationen. Men det är kul ändå att ha en utmaning och ett tema att gå efter. Och slår det, går man på moln ett tag... 


2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är roligt med tävlingar, även om jag inte vinner något. Men jag tänker nog lite annorlunda. Jag försöker komma på en bra ide utifrån temat och så gör jag det jag känner för utan att bry mig om vad andra tycker. Medveten om att det ju oftast är helt omöjligt att förutsäga vad som går hem hos juryn eller de röstande.
    Bortsett från att det nog är lättare att vinna med vissa tekniker än med andra, tyvärr.

    SvaraRadera
  2. De tankarna jobbar jag på... men att få in dem i känslosystemet hos en idrottslärare, som i hela livet sysslat med tävling, resultat och betyg som det viktigaste i världen... I alla fall utåt sett, inför eleverna, är ganska svårt, även om logiken säger att den enda man ska tävla med är sig själv. Om man nu ska tävla alls i smycken, som ju mycket handlar om så mycket smak och tyckande. Ska man dessutom värva röster bland vännerna på internet, så blir det ju helt missvisande. Så är det ju ofta internationellt. (På Inspira är bidragen anonyma och bara medlemmar röstar)

    SvaraRadera

SKÖTSEL AV SMYCKEN

Egentligen vill man tro att metall och stenar är oömma, och håller färg, glans och lyster för "vardagsslitage". Men några saker kan vara bra att veta:


Oäkta smycken består av metallegering (blandad metall) och då finns ofta bl. a. koppar med i bilden. Särskilt i fuktig, varm och salt miljö (svett... bad... varma, fuktiga lakan, luften i ett badrum) vandrar kopparjonerna lätt till de andra metallerna, så att röd missfärgning uppstår. Det kallas på fackspråk för galvanism, och till vardags för rost eller oxidering. Det sker snabbast när en katalysator tillsätts. I detta fall salt.

Guld är en ädel metall, och stabil, men silver blir svart med tiden.

Äkta pärlor och vissa stenar, som turkoser, bärnsten, malakit är känsliga för parafym, hårspray och andra kemekalier. Det är också bra att veta.

DÄRFÖR:

Smycken i badrummet oxiderar lätt.

Smycken i fuktig sängvärme likaså.

Parfym och hårspray innehåller kemikalier, som kan förändra metall och vissa känsliga stenar. (Bärnsten, turkos, äkta pärlor)

Solen kan också förändra bärnsten och turkos.

Blus eller tröja mellan smycke och hud är ett bra sätt att hålla smycket fint länge.

TARA

TARA
Makraméhalsband i svart tigergarn med äkta silverdetaljer, turkoser, bärnsten och korall. (Sålt)

MICROMACRAMÈ

Micromacrame kallas den teknik jag använder till mina finaste knutna halsband och armband. Materialet jag använder är, för det mesta, vaxad bomullstråd, eller tråd av lin. Men helst vill jag knyta med syntettråd som är så pass tunt, att det t.o.m. går att trä på sötvattenspärlor och stenar med lite mindre hål i, där det passar.

Knyttekniken är mycket gammal och kan återfinnas både bland indianer och i gamla Kina. Sjömännen använde också dessa knutar till både flaskdekorationer (skydd) och annat i sin vardag.

Mönstervariationen och knutarna har jag, personligen, hittat i gamla böcker från 60-70-talet, då denna tekniken hade en trend-period. Man gjorde både gardiner, vepor, väskor, skärp och visa plagg i makramé, på den tiden, men använde då ett helt annat garn än det som finns i mina smycken.

Nu har makramé blivit trend igen. Men nu är det, i första hand, smycken som gäller, med finare knutar och med pärlor och stenar, som inslag.

AUM

AUM
Svart makraméhalsband med äkta stor silverpärla med AUM-tecken två lila agater, m.m. (1259:-)
BRINN-STEN

Förstenad kåda
fylld av forntidens mystik

Strandar
med havets dyning

Brinner
i sanden
som på sin jättefuras bark
i samma sol
som i förgånget Eden

(dikt av Christina Glasell)
Vet du om att bärnsten är så lätt att den flyter i saltvatten? I södra Sveriges kan man göra fynd från Skånes östkust till upp utmed Hallandskusten. Det är den fina Baltiska bärnstenen man hittar då.

På halländska kallas bärnsten för RAV

COILAT JADEHÄNGE

COILAT JADEHÄNGE

FABLE (Dikt som i tävlingen VINTERSAGA illustrerade halsbandet nedan)

She was a lady, bent with age,
so shy, not fond of talking.
Her hair was grey, just like her clothes
but her footsteps were silver, when she was walking.

The touch of her feet glistered pale
of something with magical power.
They looked like stars of the Milky Way
seen in the twilight hour

No one could understand this kind of glow.
Wise man said: "We know nothing that is shining so."
But the purple roses at her gate
(You will them always remember)
ignored the winter and the snow,
blossoming in dark December.

Everywhere else the isy cold
froce every leaf and flower
but around her little gardengate
was summerwind with mighty power.

(by Christina Glasell)