torsdag 30 juni 2011

NYA HALSBAND

Jag har lagt in några nya kortare halsband med äkta silver och äkta stenar. De är lite mer klassiska och, enligt min mening, ganska användbara. En del är lite dyrare, på grund av äktheten, men så ska det ju vara.
Mer om dem, under fliken "korta halsband."

2 kommentarer:

 1. Hittade din blogg hos Spanaren. Vilken fin gest av dig att ge en collier till minne av Odi. Jag tycker att du är duktig på att komponera ihop färger och material. När jag var yngre så jobbade jag i juveleraryrket. Jag har
  pärlor och lite stenar som bara ligger i en låda. Jag bytte jobb och pluggade till socionom och nu är jag pensionär och skulle vilja göra något av det jag redan har. På den tiden brukade vi handla hos en del grossister som sålde stenar och pärlsilke lås med mera. Jag skulle även vilja komplettera för att själv göra smycken. Vart vände du dig om jag får fråga det. Jag skulle bara ha det som ren hobbyverksamhet och kunna ge bort som presenter. Önskar dig en trevlig helg.
  Cats på www.weismann.zoomin.se

  SvaraRadera
 2. Tack för dina fina ord!
  Om du mejlar mig på glaselldesign@gmail.com, så är det lite lättare för mig att svara på din fråga, om vart du ska vända dig. Men börja gärna med att gå in på forumen "Pärlguiden" "Pärlplatsen" och "Nätverket Inspira"! Jag är dålig på att länka, men sök på Google, på dessa ord, så ska jag förklara vidare sedan....
  Det är en djungel utan like, där allt finns från dyra silverarbeten, till indianpärlor, trädda på gummiband (Inget ont om seed beads...när de används optimalt. Det är också en hel vetenskap)

  Det finns böcker, och sidor på nätet, som visar hur mycket, som helst. Det gäller bara att hitta en tråd att börja dra i och nysta...

  Mvh

  SvaraRadera

SKÖTSEL AV SMYCKEN

Egentligen vill man tro att metall och stenar är oömma, och håller färg, glans och lyster för "vardagsslitage". Men några saker kan vara bra att veta:


Oäkta smycken består av metallegering (blandad metall) och då finns ofta bl. a. koppar med i bilden. Särskilt i fuktig, varm och salt miljö (svett... bad... varma, fuktiga lakan, luften i ett badrum) vandrar kopparjonerna lätt till de andra metallerna, så att röd missfärgning uppstår. Det kallas på fackspråk för galvanism, och till vardags för rost eller oxidering. Det sker snabbast när en katalysator tillsätts. I detta fall salt.

Guld är en ädel metall, och stabil, men silver blir svart med tiden.

Äkta pärlor och vissa stenar, som turkoser, bärnsten, malakit är känsliga för parafym, hårspray och andra kemekalier. Det är också bra att veta.

DÄRFÖR:

Smycken i badrummet oxiderar lätt.

Smycken i fuktig sängvärme likaså.

Parfym och hårspray innehåller kemikalier, som kan förändra metall och vissa känsliga stenar. (Bärnsten, turkos, äkta pärlor)

Solen kan också förändra bärnsten och turkos.

Blus eller tröja mellan smycke och hud är ett bra sätt att hålla smycket fint länge.

TARA

TARA
Makraméhalsband i svart tigergarn med äkta silverdetaljer, turkoser, bärnsten och korall. (Sålt)

MICROMACRAMÈ

Micromacrame kallas den teknik jag använder till mina finaste knutna halsband och armband. Materialet jag använder är, för det mesta, vaxad bomullstråd, eller tråd av lin. Men helst vill jag knyta med syntettråd som är så pass tunt, att det t.o.m. går att trä på sötvattenspärlor och stenar med lite mindre hål i, där det passar.

Knyttekniken är mycket gammal och kan återfinnas både bland indianer och i gamla Kina. Sjömännen använde också dessa knutar till både flaskdekorationer (skydd) och annat i sin vardag.

Mönstervariationen och knutarna har jag, personligen, hittat i gamla böcker från 60-70-talet, då denna tekniken hade en trend-period. Man gjorde både gardiner, vepor, väskor, skärp och visa plagg i makramé, på den tiden, men använde då ett helt annat garn än det som finns i mina smycken.

Nu har makramé blivit trend igen. Men nu är det, i första hand, smycken som gäller, med finare knutar och med pärlor och stenar, som inslag.

AUM

AUM
Svart makraméhalsband med äkta stor silverpärla med AUM-tecken två lila agater, m.m. (1259:-)
BRINN-STEN

Förstenad kåda
fylld av forntidens mystik

Strandar
med havets dyning

Brinner
i sanden
som på sin jättefuras bark
i samma sol
som i förgånget Eden

(dikt av Christina Glasell)
Vet du om att bärnsten är så lätt att den flyter i saltvatten? I södra Sveriges kan man göra fynd från Skånes östkust till upp utmed Hallandskusten. Det är den fina Baltiska bärnstenen man hittar då.

På halländska kallas bärnsten för RAV

COILAT JADEHÄNGE

COILAT JADEHÄNGE

FABLE (Dikt som i tävlingen VINTERSAGA illustrerade halsbandet nedan)

She was a lady, bent with age,
so shy, not fond of talking.
Her hair was grey, just like her clothes
but her footsteps were silver, when she was walking.

The touch of her feet glistered pale
of something with magical power.
They looked like stars of the Milky Way
seen in the twilight hour

No one could understand this kind of glow.
Wise man said: "We know nothing that is shining so."
But the purple roses at her gate
(You will them always remember)
ignored the winter and the snow,
blossoming in dark December.

Everywhere else the isy cold
froce every leaf and flower
but around her little gardengate
was summerwind with mighty power.

(by Christina Glasell)