tisdag 22 januari 2013

INNEVÄDER

Inneväder! 
För kallt för och för halt för behagliga dagliga promenader. Vintermörkret tynger både kropp och sinne. Jag  vaknar tidigt. Alltför tidigt för att egentligen gå upp, men otäcka drömmar jagar i huvudet efter en orolig sömn och jag vill inte somna om med denna känsla av obehag. 
Där ligger det halvfärdiga armbandet och pockar på köksbordet. Det vill bli klart så snart som möjligt. Jag sätter mig ner och testar nya färger och former. Obehaget försvinner och klockan tickar. Det ljusnar och dagen gör sig påmind vid horisonten... Det är dags att somna om.

Armband med glascabbar från Cessy Ståhle och Annicka C. Lås av mässingstråd. 2800:-

4 kommentarer:

 1. Så vackert! Hur långt är armbandet?

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blev för att du tycker om armbandet !
  Det är 19cm + låset, som är drygt 1 cm. Jag har lagt till en liten ring för att det ska vara lättare att ta på... När det tas på, måste det nämligen om lott en aning, så ens handled får inte vara mer än 17cm. Men man kan öka med ett par mässingsringar, om man är någon cm större.
  Om du vill köpa det kan du maila mig på glaselldesign@gmail.com Det är lättare att skriva där.

  SvaraRadera
 3. Det är så otroligt fint, med de glödande färgerna och att det är både varierat och enhetligt. Du har inget att avundas folk på BOTB, kör på det du är bra på så är jag buss om att det går bra för dig. Och oavsett vilket kommer jag att vara glad åt att se det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så väldigt mycket! Det värmer så väldigt!
   Kram!

   Radera

SKÖTSEL AV SMYCKEN

Egentligen vill man tro att metall och stenar är oömma, och håller färg, glans och lyster för "vardagsslitage". Men några saker kan vara bra att veta:


Oäkta smycken består av metallegering (blandad metall) och då finns ofta bl. a. koppar med i bilden. Särskilt i fuktig, varm och salt miljö (svett... bad... varma, fuktiga lakan, luften i ett badrum) vandrar kopparjonerna lätt till de andra metallerna, så att röd missfärgning uppstår. Det kallas på fackspråk för galvanism, och till vardags för rost eller oxidering. Det sker snabbast när en katalysator tillsätts. I detta fall salt.

Guld är en ädel metall, och stabil, men silver blir svart med tiden.

Äkta pärlor och vissa stenar, som turkoser, bärnsten, malakit är känsliga för parafym, hårspray och andra kemekalier. Det är också bra att veta.

DÄRFÖR:

Smycken i badrummet oxiderar lätt.

Smycken i fuktig sängvärme likaså.

Parfym och hårspray innehåller kemikalier, som kan förändra metall och vissa känsliga stenar. (Bärnsten, turkos, äkta pärlor)

Solen kan också förändra bärnsten och turkos.

Blus eller tröja mellan smycke och hud är ett bra sätt att hålla smycket fint länge.

TARA

TARA
Makraméhalsband i svart tigergarn med äkta silverdetaljer, turkoser, bärnsten och korall. (Sålt)

MICROMACRAMÈ

Micromacrame kallas den teknik jag använder till mina finaste knutna halsband och armband. Materialet jag använder är, för det mesta, vaxad bomullstråd, eller tråd av lin. Men helst vill jag knyta med syntettråd som är så pass tunt, att det t.o.m. går att trä på sötvattenspärlor och stenar med lite mindre hål i, där det passar.

Knyttekniken är mycket gammal och kan återfinnas både bland indianer och i gamla Kina. Sjömännen använde också dessa knutar till både flaskdekorationer (skydd) och annat i sin vardag.

Mönstervariationen och knutarna har jag, personligen, hittat i gamla böcker från 60-70-talet, då denna tekniken hade en trend-period. Man gjorde både gardiner, vepor, väskor, skärp och visa plagg i makramé, på den tiden, men använde då ett helt annat garn än det som finns i mina smycken.

Nu har makramé blivit trend igen. Men nu är det, i första hand, smycken som gäller, med finare knutar och med pärlor och stenar, som inslag.

AUM

AUM
Svart makraméhalsband med äkta stor silverpärla med AUM-tecken två lila agater, m.m. (1259:-)
BRINN-STEN

Förstenad kåda
fylld av forntidens mystik

Strandar
med havets dyning

Brinner
i sanden
som på sin jättefuras bark
i samma sol
som i förgånget Eden

(dikt av Christina Glasell)
Vet du om att bärnsten är så lätt att den flyter i saltvatten? I södra Sveriges kan man göra fynd från Skånes östkust till upp utmed Hallandskusten. Det är den fina Baltiska bärnstenen man hittar då.

På halländska kallas bärnsten för RAV

COILAT JADEHÄNGE

COILAT JADEHÄNGE

FABLE (Dikt som i tävlingen VINTERSAGA illustrerade halsbandet nedan)

She was a lady, bent with age,
so shy, not fond of talking.
Her hair was grey, just like her clothes
but her footsteps were silver, when she was walking.

The touch of her feet glistered pale
of something with magical power.
They looked like stars of the Milky Way
seen in the twilight hour

No one could understand this kind of glow.
Wise man said: "We know nothing that is shining so."
But the purple roses at her gate
(You will them always remember)
ignored the winter and the snow,
blossoming in dark December.

Everywhere else the isy cold
froce every leaf and flower
but around her little gardengate
was summerwind with mighty power.

(by Christina Glasell)